Internetsäkerhet – Skadeprogram skydd och förebyggande

Warning: Use of undefined constant is_author - assumed 'is_author' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/f/fixarit.se/httpd.www/fixasjalv/wp-content/plugins/google-plus-author/google-plus-author.php on line 37 Warning: Use of undefined constant is_author - assumed 'is_author' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/e/9/f/fixarit.se/httpd.www/fixasjalv/wp-content/plugins/google-plus-author/google-plus-author.php on line 56

Malware är det största problemet på internet idag som hotar allas personliga integritet. Det är virusets mörka kusin med en bredare portfolio av ondskefulla aktiviteter.

Malware definieras av  program som installerar sig på din dator och sedan utför hemliga procedurer utan din vetskap men ibland med din omedvetna tillåtelse. Malware suger sig fast i din dator och vägrar ofta bli avinstallerade genom kontrollpanelen. Det krävs i många fall speciella verktyg för att avlägsna malware från din hårddisk.

Den enklaste och vanligaste typen av malware kallas spyware. Dom övervakar och loggar dina internet vanor för att senare använda detta i marknadsföringssyfte. Spyware hamnar på din dator bara genom att du  går in på en hemsida. Tänk på att efter en timmes surfande har du samlat på dig en hel del spyware.

Procedurerna kan innefatta följande:

 •  loggar dina internetvanor för att senare kunna använda sig av denna information i sin marknadsföring
 • stjäla dina lösenord,
 •  öppna pop-up fönser,
 • skicka riktad reklam e-mail till dig
 • skicka ut spam e-mail ifrån ditt användarkonto till dina kontakter
 • sprida skadeprogram genom din e-mail till dina kontatker
 • omdirigera din webbläsare till  bedragarsidor (phishing) som lurar dig att lämna ifrån ditt kontokortsnummer och annan personlig information,
 • rapportera din personliga information till avlägsna servrar
 • använda din dator som server för obskyra porr sidor (t.ex barnporr sidor)
 • gör din dator trögare
 • Total dator krasch

 

Hur skyddar jag mig då mot Malware?

Bästa skyddet mot malware är att var uppmärksam i sin internetanvändnig. För att malware hamnar på din dator genom gratis program som ser oskyldiga ut; såsom speldemonstrationer, musikspelare, obskyra sökmotorer, gratis prenumerationer och annat du laddar hem ifrån internet. De värsta infektionerna kommer ifrån att man skriver upp sig på en gratistjänst eller installerar gratis mjukvara på datorn. För då måste man acceptera ett ”användaravtal”. I det finstilta står det att ”leverantören har rätt att installera tredje-parts mjukvara på din dator” vilket innebär att de har rätt att installera Malware på din dator. Läs ALLTID det finstilta. Se också till att bocka av så att du inte får med dig andra program ”på köpet”.

Samtidigt räcker det med att man bara besöker en hemsida för att få Spywares på datorn. Därför är det viktigt att ha program som kan rensa datorn ett par gånger i veckan. Desto mer du surfar desto oftare behöver du rensa datorn.

Helteckande antivirusprogram som t.ex ESET-antivirus rensar datorn på malwares i samband med virusrensning. Det finns gratis anti-malwareprogram som är ett bra komplement som t.ex Superantispyware och Malwarebytes. Det gäller att uppdatera dessa program regelbundet och rensa datorn 1-2 gånger i veckan beroende på hur mycket du använder internet.

Kom ihåg: Dessa gratisprogram rensar malwares, worms, trojaner men inga virus. Det absolut bästa rensningen kommer ifrån att använda båda programmen, en rensning med varje program.

Hur du installerar och använder Superantispyware.

Hur du installerar och använder Malwarebytes.

 

Ett exempel på Malware installation. 

Här tar jag upp ett exempel på hur malware kan ta sig in i din dator genom ett fullt legitim och tillitbar hemsida som ger ut gratisprogram.

Jag vill ladda hem och installera en konverterare för PDF filer till min e-läsarbok. Den heter Auto E-book kindle converter och är i sig självt ett säkert program.

Men om vi läser noggrant i första rutan ser vi att om jag trycker på den gröna knappen Accept. Då kommer jag installera programmet Wajam som är en socialsökmotor. Det innebär att jag inte installerar programmet jag är ute efter i detta steg. Därför ska jag i det här fallet trycka på den grå knappen som heter decline – eller på svenska – Neka. För att undvika Malware.

1.Vad är Malware-

 

I nästa ruta sker samma sak. Om jag här trycker på Accept då accepterar jag att installera spelet Empire samt deras villkor, dvs det handlar inte om programmet jag är ute efter. Det innebär att om jag accepterar det här utsätter jag min dator för Malware risk.

2. Vad är Malware-

 

I tredje rutan är vi fortfarande inte vid installationen av mitt program.

Denna gång är det ibockat för Full installation vilket är ett trick för att få mig att acceptera ett verktygsfält som heter Mix DJ Community. Det kan vi kan läsa oss till i det finstilta högst upp.  I det här fallet ska jag bocka i Custom installation (advanced user only). Då kan jag välja bort programmet som innehåller Malware.

3. Vad är Malware-

 

 

Även efter att jag har bockat i Custom installation, så är det per automatik ibockat för att installera Malware programmen. Jag ska alltså bocka bort dessa valda program och sedan trycka  Next Step. Det är efter det här steget jag kommer åt nedladdningen och installationen av programmet jag är ute efter.

4. Vad är Malware-

 

Om du inte är uppmärksam kan installationen av ett program medföra så mycket som 4st Malware som i sin tur kan installera otaliga mängder andra skadeprogram på din dator. Allt gjort med din omedvetna tillåtelse.

Kom ihåg:  Är något gratis var extra noggrann med att läsa igenom varje steg du tar och vad det är du faktiskt installerar på din egen dator. Var noga med att bara installera programmet du är ute efter.

 

Fortsätt läsa om: Hur skyddar jag mig mot Virus?

Tillbaka till Internetsäkerhet

 

 

Med varma hälsningar